top of page

Alles wat je moet weten als huiseigenaar over je WOZ-waarde (oftewel hoeveel je huis waard is!)

Bijgewerkt op: 27 jul 2024

Als potentiële huiseigenaar heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de term "WOZ-waarde", maar wat betekent het eigenlijk en waarom is het belangrijk?


Wat is de WOZ-waarde?


De afkorting "WOZ" staat voor "Waardering Onroerende Zaken". De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van een pand, zoals een huis, bedrijfsruimte of stuk grond, op een specifieke peildatum. Deze waarde wordt jaarlijks door de gemeente bepaald en heeft invloed op verschillende belastingen en heffingen.


Waarom is de WOZ-waarde belangrijk?


De WOZ-waarde speelt een cruciale rol bij het bepalen van de belastingen en heffingen die jij als huiseigenaar moet betalen. Het vormt de basis voor de hoeveelheid onroerendezaakbelasting (OZB), maar kan ook van invloed zijn op andere belastingen zoals inkomstenbelasting, waterschapsbelasting en vermogensbelasting.


yellow chair

Waar wordt de WOZ-waarde voor gebruikt?


Naast het bepalen van belastingen en heffingen wordt de WOZ-waarde ook gebruikt voor andere doeleinden, zoals het vaststellen van de huurprijs van sociale woningen, het bepalen van de hoogte van bepaalde subsidies, en het beoordelen van de waarde van onroerend goed bij aankoop of verkoop.


Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?


De gemeente bepaalt jaarlijks de WOZ-waarde op basis van een taxatie van jouw pand. Deze taxatie wordt uitgevoerd door gespecialiseerde taxateurs en is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder de locatie, grootte, staat van onderhoud en oppervlakte van het pand.


Welke methoden worden gebruikt om de WOZ-waarde te bepalen?


Bij het bepalen van de WOZ-waarde maakt de gemeente gebruik van verschillende waarderingsmethoden, waaronder de vergelijkingsmethode, de herbouwwaardemethode en de huurwaardemethode. Voor woningen wordt vrijwel altijd de vergelijkingsmethode toegepast, waarbij recente verkoopprijzen van vergelijkbare panden in de omgeving worden beoordeeld. De herbouwwaardemethode, die gebaseerd is op de kosten van het herbouwen van het pand, is meestal van toepassing op bedrijfsruimten. De huurwaardemethode daarentegen wordt voornamelijk gebruikt voor niet-woningen, en richt zich op de geschatte huurwaarde.

working men behind laptop

Hoe kom ik erachter wat mijn WOZ-waarde is?


Elk jaar ontvang je in februari of maart een WOZ-beschikking van je gemeente, waarin de vastgestelde WOZ-waarde van je pand wordt vermeld. Deze beschikking is ook digitaal beschikbaar via MijnOverheid.nl. Daarnaast kun je via het WOZ-waardeloket op de website van de Rijksoverheid de WOZ-waarde van andere panden in jouw buurt opvragen.


Om informatie te vinden over de WOZ-waarde van jouw pand in Nederland, kun je gebruikmaken van de onderstaande website van het WOZ-waardeloket. Deze site stelt je in staat om de WOZ-waarde van elk huis in Nederland op te zoeken, wat handig is om te zien hoe jouw pand zich verhoudt tot andere in jouw omgeving. Je kunt deze site vinden op WOZ-waardeloket.


Hieronder volgt een voorbeeld van een willekeurig pand:

Voorbeeld woz-waarde voor een pand

Tip: Je kunt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde als deze te hoog of te laag is!


Ben je niet tevreden over je WOZ-waarde?


Als je van mening bent dat de aan jouw pand toegekende WOZ-waarde onjuist is, kun je bezwaar maken door een formeel bezwaar in te dienen bij je gemeente. Dit moet gebeuren binnen 6 weken na de datum op de WOZ-beschikking die je hebt ontvangen.


In eerste instantie kun je overwegen om informeel bezwaar te maken bij je gemeente. Als er informeel geen oplossing wordt gevonden, kun je doorgaan met een formeel bezwaar. Als de beslissing van de gemeente op je formele bezwaar onbevredigend is, kunnen verdere beroepen worden ingediend bij de bestuursrechtelijke sector van de rechtbank en eventueel hogere rechtbanken indien nodig.

Comments


Stefan cover image-2.png

Neem contact op via Whatsapp

Liever een persoonlijker tintje? Neem rechtstreeks contact op met onze woningaankoopexpert Stefan de Geus via WhatsApp.

bottom of page